Hvad sker der på Anneksgården lige nu?

Du kan følge med i hvad vi har gået og laver på gården af byggeprojekter, renoveringer, dyrehold, køkkenhave, marken ja hvad vi har brugt de første år på gården til.

Vil du holdes opdateret på hvad vi laver lige nu så følg os på Facebook og Instagram via menuen til højre.

Det gik 2020 med

Året 2020

Har budt på mange projekter, timer i køkkenhaven, dyrehold og selvforsyning.

Vi har i år fået sat over 100 stolper til dyreindhegning, vi har sat trådhegn og strømhegn. Vi har været heldige at kunne nedtage et elhegn gratis og genanvende på vores gård. Vi har lånt en flytbar stald som er sat op.

Vi er påbegyndt istandsættelsen af vores staldbåse.

Vi har bygget drivbænke og bistader, vi har været på pilefeltkursus, haft en skøn dag hos svoger og søster hvor vi har lært at smede. Vi har taget et biavlerkursus. Vi har repararet maskinpakken , som er forøget med en fingerklipper.

Vi har fortsat gang i istandsættelsen af hovedhuset, det sidste væresle er sat i stand, der er kommet dør i og der er sat karme og liste op i det meste af huset.

Dyreflokken er udvidet med kylling og ællinger. Hønseflokken er oppe på 15 høns og 4 haner, en ælling blev til en andrik som nu er indgået i flokken. Vi har har fået en bigård med først en bifamilien, vi har hentet en bisværm, så nu består bigården af to bifamilier. Og så har vi fået får, 2 Rygja får og et Såne får. Nogle skønne damer som er ilæmmet, vi håber på lam i påsken 2021.

Selvforsyningen begynder at kunne mærkes. Vi har i 2020 været selvforsynende med løg, hvidløg, kål, tomater, salat, chili en stor del af året. Vi har været selvforsynende med rødbeder, pastinakker, marmelade og honning hele året. Der er kommer mere system i køkkenhaven og det kan vi se på afkastet i år. 

Vi har klippet og bjerget høslet, så vi har kunnet være selvforsynende med fodder til fårene over vinteren.

Der har selvfølgelig været gang i en masse små snedkerier, dem kan du læse mere om på siden om Byggeprojekter.

Mette har i det forgangne år fået nyt job. Efter 15 år i Rigspolitiet var det tid til et skifte til konsulentbranchen. Det lover godt.

Alt i alt har det været et skønt år, mest af alt har det været helt fantastisk at blive fåreavlere. 

 

Et nyt år

Januar 2020

Har været våd, men der har også været et par solskinsdage, og dem nyder vi jo så ekstra meget.

Vi har sat stolper til mere kvashegn. Igen nede ved vores markstykke, så det nu giver lidt mere opdeling af egentlig mark/eng og så lidt mere opdeling til planteskole, testmark, drivhus. Vi var så heldige at få 150 grantræer i værtindegave til jul. Det blev vi super glade for og dem har vi nu sat i jorden. En del i et indhegnet stykke, som kan blive pæne fremtidige juletræer. Så har vi sat nogle ved skællet til naboen mark, så vi før lidt mere læ, får en “naturlig” beplantning der kan dække for et fremtidigt væksthus. Vi bor nemlig ved kirken, og der er kirkekig fra vejen som der skal tages hensyn til ved opførelse af bygninger etc. Så det kan træerne hjælpe med at tillade. Der er sat træer i skæl til den anden nabos mark og ind til køkkenhaven. Nogle træer er sat i potter.

Vi har samlet svampe,  ja man skulle ellers tænke at det ikke lige er årstiden. Men Judasøre det er lige nu de kan høstes. De vokser på gamle hyldetræer, som er lidt rådne. Vi har tørret svampene og nu skal de bare i maden.

Alle de små forårsblomster begynder at titte frem, den milde vinter går at de er lige tidlige nok, men smukt det er det nu.

Vi har lavet en ny sti i vores lille skov i haven, så kan vi dyrke skovhave uden at komme til at træde det plantede i stykker. Ny viser stierne vejen.

Der er stadigvæk lidt at høste i haven, gulerødder, porer, bladbede, ruccola, små mini brokolli og et enkelt mini blomkål.

Og vi har langt om længe fået lavet det sidste stykke bordplade i køkkenet. Tænk at det skulle tage over et år. Og vi har fået tilsluttet vandopsamleren til tagrenderne på værkstedsbygningen.

Der er bagt brød, lavet smør og kærnemælk.  Lige som vi efterhånden plejer. En god rutine og så køre det bare.

Juletid

December 2019

Juletid er altid noget vi ser frem til her på Anneksgården. Julen betyder at man kan hygge ekstra. Der skal pyntes op, måske købes lidt mere julepynt, der skal laves granddekorationer til hoveddøren og i år til portlågerne (her blev vi inspireret af Ernst, kan ses på TV2 Play). Der er kommet halmballer og juletræ op ved indkørslen ved staldbygningen. Der kommer lyskæder op. Der er sendt håndskrevne julekort. 

Der skal bages luciaboller, småkager og laves konfekt. I år har vi lavet vores egen marcipan. Vi var ret overrasket over hvor nemt det var at lave. Det smagte rigtig godt og fordelen er, man ved hvad der er i og man kan selv styre sødmen. Så er der lavet hjemmelavet rullepølse (husk at blacher friske krydderurter og løg så holder rullepølsen længere), for den da, det er godt og altså også super nemt. Vi kan slet ikke forstå hvorfor vi ikke selv har lavet alle de her ting før. Og så er der et ekstra plus, det er langt billigere at lave selv. 

Ingen måned uden lidt flere markredskaber, så der er sørme kommet en fin gammel høvender til gården. Så mangler vi bare en Morten Korch ballepresser. Så kan vi selv lave halmballer til sommer.

Projekt Gårdsplads, er i gang igen. Vi vil rigtig gerne have alle stenen frem, så der er gang i at fjerne alle den jord og sten der i tidens løb er lagt over. Der er blevet banket gulvfliser af i entreen, lavet to skydedøre. Den en af to gamle skoder og den anden byggede vi selv, så den ligner en gammel stalddør. Der er blevet repareret lidt på ATV’en, som smider benzin. Kaburatoren var ude og blive renset og fik skiftet svømmere. Det hjalp dog ikke, så vi skal på den igen.

Så igen en måned med inde og ude sysler.

Vinterklargøring

November 2019

November måned har været våd og mørk. Der er ikke mange timer med dagslys, så de få timer hvor lyset er der, har vi brugt i køkkenhaven, i hønsehuset, ja og så er der også blevet brugt lidt tid på endnu en nye landbrugsmaskine der har fundet vej til gården. Lidt julehygge pyntning af gården har også så småt fundet sin vej.

I sidste måned bliv vores hund, Anna, jo opereret. Det har trukket ud, idet der kom lidt komplikationer i forbindelse med barberingen af det område der skulle opereres. Så der har igen i denne måned være god tid, til sofa-hygge-læsning, Bonderøven, Camilla Plum og Svenske Ernst i tv. Nu her i slutningen af november ser det dog ud til at lille Anna er fit for fight og klar til narrestreger igen.

Rødbede og pastinak høsten er lagt til opbevaring, det har været en fin høst, over vores forventninger. Rødbeder og pastinak er kommet ind i forrådsrummet og pakket godt i en plantekasse med sand under, mellem og over sig. Vi kigger til dem løbende og de ser så fine ud, nogle fortsætter endog med at spire. Vi plukkede en masse flotte og store hasselnødder tilbage i September måned, som nu først har ligget i fyrrummet og tørret og dernæst sat i forrådsrummet, klar til at blive lavet til jule-guf og ikke mindst Nutella. Men ak nej, sådan skulle det ikke gå, fra den ene dag til den anden forsvandt 3/4 af hele høsten, og der var ikke et spor efter gerningsmanden. Dog er vi ret sikre på, at der løber en fuldfed musefamilie rundt et sted på loftet i den gamle stald! 

Bedene i køkkenhaven er blevet renset for gamle planter, alle nedfaldsbladene fra vores asketræer er samlet ind og fordelt oven på den bare jord i bedene. Mellemgangene er dækket af plast, så ukrudt ikke tager over til foråret. Der er høstet de sidste bønner som vi har tørret og lagt til side til at så nye bønneplanter til foråret, og en hel del til at spise over vinteren. Vi har hængt træspinat og nogle af de spiselige blomsterranker til tørre i stalden, – også med henblik på at høste frø. Vi er ret imponerede over resultatet af vores indsats i køkkenhaven her i den første sæson, og vi glæder os allerede helt vildt, til at vi kan “komme i jorden” igen til foråret og prøve en masse nye afgrøder af. 

Mette og drengene har været på landbrugsmaskine-jagt. Denne gang blev til en høvender. Det var noget af en bedrift da den skulle hentes. Den var ”lidt” for stor til vores almindelige “husholdningtrailer”, så den skulle skilles ad. Vi stod fem mand i 1½ time for at få den skilt ad, godt svedige lykkedes det til sidst og den blev bukseret hjem til gården. Den var så heldigvis meget lettere at samle, og prøves det skulle den da også (enhver lejlighed til at køre på den gamle røde Massey Ferguson, bliver grebet her hjemme!), og høvenderen virker! Vi glæder os til, vi til næste år, skal slå vores lille markstykke med fingerklipperen og så vende hø med høvenderen. Nu mangler vi blot en ballepresser, så den står højt på ønskesedlen. 

På den håndværksmæssige front er der brugt tid på at reparere taget på værkstedsbygningen, der er bygget et lille foderbræt og der er blevet bygget en kompostbeholder, som vi blev inspireret til at bygge, efter vi var på Praktisk Økologi Festival. Håbet er, at vi fremover fremstiller vores egen lækre kompost, som vi skal bruge til forspiring af diverse afgrøder. I øvrigt en festival, som kan anbefales til alle der har eller drømmer om en køkkenhave, eller blot er interesseret i selvforsyning, permakultur, høns, geder, kvæg, landbrug, økologi. Det er så inspirerende og man får så mange tip og så er der frø- og bogbytning. Vi fik en masse skønne frø til køkkenhaven og ikke mindst en eddikemor med hjem, så nu er vi i gang med projekt ”hjemmelavet hvidvins- og rødvinseddike”.

På dyresiden, går det godt. Kyllingerne kan efterhånden ikke kendes med det blotte øje i flokken. De har haft den helt store fældetur i både oktober og nu her ind i november, det betyder tæt på nul æg. Vi håber de snart er klar på æglægning igen. Vi har truffet en beslutning om, at vores super produktive Hanemand enten skal videre til en ny hønseflok eller slagtes. Han har været super dygtig til at passe på de 8 ”gamle” damer, men vi kunne se at han opførte sig ret stresset efter der kom 7 nye kyllinger til flokken. Og ja, så var han ret meget efter vores Sølvpil, – den ene af vores ikke renracede Skånske Blomsterhøns. Hun er den eneste der har været skruk i år og det er hende der har udruget vores kyllinger og opfostret dem de første 6 uger. Så hun er ret værdifuld for os. Hanemand var så meget efter hende, at hun var helt bar for fjer i nakken og havde et åbent sår, så hun måtte isoleres og plejes i en periode. Derfor var det tid til noget nyt for hanemand. Vi var så heldige at en anden hønseflok kunne bruge ham og de kunne oven i købet også bruge den ene af vores tre nye haner fra kyllingeflokken. Så nu er de kommet til en ny flok, hvor de nok skal give flotte nye kyllinger og hanegal. Tilbage i vores hønseflok har vi de 8 ”gamle” høns, fire hønsekyllinger og to hanekyllinger. Flokken er blevet meget mere harmonisk som flok efter Hanemand er flyttet, så det er vi glade for, om end vi savner de to haner og hanemands galen hver dag.

Inde i hovedhuset er det blevet tid til at kigge på gulvet i entreen. Vi er i gang med at tage fliser op. Tanken er at støbe nye glat og pænt betonlag, med et ordentligt lag voks, eller at lægge nye fliser.

Så er der begyndt at snige sig nisser og julepynt ind i gården, lyskæderne er kommet op udenfor, det er nu så hyggeligt, også når det ikke er jul. Julestemningen breder sig stille og roligt, selv Chiliplanten i vindueskarmen er i julehumør.

Efterårsoprydning

Oktober 2019.

 

Har været en måned med høst, lugning og oprydning i bede, klargøring af grøntsager til vinteropbevaring, – der har sørme også været et ny-indkøb af en landbrugsmaskine og indretning af værksted, plante/forrådsrum og så har det været mere sylte og koge tid.

Vi har høstet de sidste tomater, alle dem som aldrig nåede at blive røde, vi har høstet vores tomatillos, der endelige var modne. Af de grønne tomater og tomatillos har vi lavet grøn ketchup, grøn  tomatsalsa og soltørrede grønne tomater i olie af. Rødbederne og pastinakkerne har vi høstet, nu står de ny såede gulerødder, rucola og bladbede tilbage i jorden. Der er sat flere hvidløg, som jo har brug for en gang frost for, at kunne blive til flotte store fed, de er klar til høst til sommer. Vi har høstet en hel del bladbede, spinat og bønner, som alle er blevet blancheret og lagt i fryseren. Vi har høstet vores smukke smukke squash, de er lagt på køl og venter bare på at blive spist. Der er samlet kastanjer, dem skal vi lave et lille eksperiment med. Vi har læst at man kan anvende dem til sæbe, så et vinterprojekt bliver at prøve at lave håndsæbe af kastanjerne.

 

Vi har haft plantet en del kål, desværre er det en at de ting som ikke er lykkedes så godt i år. Vi plantede dem for sent og fik for sent sat kåldug over dem, hvilket har gjort dem til paradis for kållarver. Og så alligevel, for trods kållarvernes store smovsen i kålene, så ser vi nu, her i oktober, at kålene begynder at vokse og blive pænere, og selv vores broccoli ser ud til at titte frem. Vi håber på, at vi kan plukke af kålene over vinteren, de får i hvert fald lov at stå i bedene, vinteren over. Bladbeden og rucolaen står fine og pæne og venter bare på at blive spist, selv et par af de spiselige blomster blomstrer endnu, så det er stadig en fryd at komme i køkkenhaven på trods af den tiltagende kulde.

 

Vi er så små begyndt på noget af det indendørsarbejde der jo også er på en gård af vores størrelse. Vi har over sommeren haft fokus på renovering af hovedhus, på hønse- og andehold og på køkkenhave, men nu har vi haft tid til at indrette og rydde op i værkstedet og i plante/forrådsrummet. Vi har også fundet plads til alle vores haveredskaber, de er kommet op at hænge i stalden, så vi kan finde dem. Og så er der fundet plads til en ny landbrugsmaskine, godt nok en af de manuelle, håndtrukne af slagsen. Vi holder jo hele tiden øje med om der dukker maskiner op som vi skal bruge, denne gang var vi heldige at en, ikke længere skulle bruge deres kornrenser, så Gitte og William kørte til Nordsjælland og hentede den smukkeste gamle kornrenser. Den har et par små fejl og mangler, dem kan vi så bruge vinteren på at fikse. Men smuk det er den altså. Vi har også haft tid til at lave lidt i huset, vi har fået sat dør i ind til kontoret, opsat skydedør til mellemgang og til bryggers. Døren til kontoret er en gammel trædør, skydedøren til mellemgangen har vi lavet af gamle skodder fra et parcelhus, begge købt billigt gennem Den Blå Avis. Døren til bryggers har vi selv lavet, af nyt træ. Der er nu ikke noget der dufter så dejligt som når man arbejder med træ.

 

Dyrene trives, de små kyllinger er efterhånden ved at være store. Vores hønseflok er stadigvæk opdelt i de gamle damer og hanemand og så de nye kyllinger for sig. Men mon ikke flokken snart bliver mere samlet. Af de små kyllinger har vi 7, 4 høner og 3 haner. Den ene af kyllingerne slægter sin sorte mor (hun hedder Blak) på, hun er samme sort/hvide farve og har som sin mor fået en fin hætte. Det er sjovt at se det første kuld naturligt udruget kyllinger vokse op. Ænderne trives og holder fortsat køkkenhaven i skak med snegle, det er vi glade for, og hyggelige er de når de sådan går og skræpper og tøffer rundt i samlet flok. Vi spekulerer på om flokken skal udvides med et par individer til næste år, Gitte har en drøm om at spise egen and juleaften 2020. Anna, vores Irish Softcoated Wheaten terrier, har været på operationsbordet. Der skulle et nyt korsbånd i knæet, det holdt hårdt og krævede en masse dage på sofaen sammen med en af os (så var der heldigvis en god undskyldning for, at læse og se Bonderøven og Camilla Plum i tv).

Efterårshøst

September 2019.

Er startet med en hel del at se til. Der er blevet høstet rødbeder, tomater, chili, agurker, løg, hasselnødder, tomatillo, valmuer, rabarber, og en smule korn (læs: næsten intet)… meget er høstet, undtaget majsene som stadigvæk står og vokser så fint.

Ud over høstning, så er der også gang i bearbejdningen af høsten, så vi kan få glæde af den hen over vinteren- Vi har haft gang i sylteglassene. Der er lavet rødbederelish, klassiske syltede rødbeder, blommemarmelade og blomme chutney, rabarber marmelade, rabarber saft, kirsebærsauce til julen og kirsebærsaft. Og så er der gang i henkogning af tomater og i ovnen, hvor der tørres tomater og chilier.

Løgene har nu ligget og tørret et stykke tid, så de er nu blevet flettede og hængt op under loftet i værkstedsbygningen, så er det bare at hente ind i køkkenet til vinter. Hasselnødderne er lagt til tørring og bønnerne er blancherede og lagt i fryseren.

Samtidig med sikring af mad fra høsten til vinteren, så er det også tiden til at sikre frø til næste års køkkenhave. Det arbejde er i fuld gang og meget struktureret, for tungen skal holdes lige i munden, hvis vi ikke skal miste overblikket, når såningen skal i gang til foråret.

Vi har også plantet/sået lidt flere vinterafgrøder, der er sået ekstra gulerødder, da vi ikke fik så mange i første omgang. Der er sået bønner, ærter, rucola salat, kål og der er sat løg og hvidløg.

Høsten stopper ikke for i år, vi har fortsat masser i køkkenhaven, der står stadigvæk gulerødder, rødbeder, persillerødder, squash, de spiselige blomster, majs, tomater, tomatillo og bønner, de høstes løbende og bruges friske i madlavningen over den næste tid.

Hønsene er nu ved at være ude på den anden side af fældningen, så nu er der gang i æglægning igen, det har ellers stået lidt sløjt til her over sommeren, hvor de alle har fældet på skift.

De små kyllinger vokser og vi er meget spændte på, at se hvor mange høns og haner der er i den nye flok på 7. Vi tror der er 4 høns og 3 haner, men der er stadigvæk svært, for os nybegyndere, at se forskellen. Måske du kan se hvad der er hvad?

Kartoffelhøst

August 2019.

Så blev det tid til at se resultatet af arbejdet med dyrkning af kartofler under halmdække. Vi har været meget spændte på om der mon kom kartofler ud af det.

I sin enkelthed går dyrkning af kartofler under halmdække, ud på at lægge kartoflerne direkte oven på jorden (græsplænen osv.), og så dække kartoflerne med 40 cm halm. Derefter kræver det blot, at der ind i mellem tilføres halm, så der hele tiden er de 40 cm halm over kartoflerne. Altså ingen hypning eller vanding. Vi har stort set ikke brugt tid på de 4 kartoffelbede. Og her under høsten, bruger vi blot hænderne til at fjerne halmen, og der ligger kartoflerne i halmen, helt fine og næsten frie af jord. Så altså heller ikke det store arbejde med at høste.

Vi lagde ca. 5 kg læggekartofler af forskellige sorter. Høsten blev på ca. 70 kg. Nu er de sorteret (til os, til hønsene, til nye læggekartofler), hængt til tørring et mørkt og køligt sted og klar til at blive spise den næste tid. Det bliver spændende, at se hvor længe vi har kartofler. Og hvor meget vi skal tilpasse næste års kartoffelmængde til lægning.

Vi er nu ret tilfredse med dette første års høst af kartofler og med halmdække metoden. 

Kyllinger

August 2019.

Så kom der der små kyllinger til verden. Da de Skånske Blomsterhøns ikke så tit bliver skruk (får lyst til at ligge sig på æg på reden) var vi glade for at vi i flokken har to blandings høns. Vores Araucana/Skånsk Blomste høne, Sølvpil, valget i juli måned at ligge sig på 10 æg (vi havde valgt æg fra vores renracede Skånske Blomsterhøns). Skæbnen ville, at under en af hendes ture ud og spise og strække ben, valgt to høns at lægge yderligere 2 æg i reden, så det blev til 12 æg i alt der skulle ruges.

I august klækkede de første æg en mandag morgen. Vi kunne høre de små pippelyde under Sølvpil og blev rigtige glade. Tirsdag var det så tid til, at flytte Sølvpil og evt. kyllinger til et sikkert “opfostringsted”. Det viste sig at 8 æg var klækkede og to så ud til at være på vej. I løbet af tirsdagen klækkede de sidste to æg, dog var den ene kylling død under vejs. Da de sidste 2 æg ikke var klækkede onsdag og Sølvpil var begyndt at gå fra reden med de små nye kyllinger, valgt vi at tage de sidste to æg fra. Der var heldigvis ikke liv i dem. Det blev altså til 9 små velskabte, livlige og forskellige kyllinger.

De er her på uge 3 stadigvæk i deres opfostringshjem, et redekassehus (du kan se mere om det under byggeprojekter) og en overdækket indhegning under halvtag og med adgang til græs i det frie.

De er så sjove at se på de små kyllinger og på Sølvpil. Høns er så meget bedre til at opfostre unger end ænder. Sølvpil har fint stået og vist kyllingerne hvordan man skraber i jorden og finder mad, hvordan man støvbader, drikker vand, fanger fluer og insekter. Hun har beskyttet dem som en amasone, når vi eller de andre høns kommer for tæt på.

Ællinger

Juni-Juli 2019.

Lige nu er vi meget optaget af de ællinger som vores løbeænder fik i Juni måned 2019. Vores tanke har været så naturlig opvækst som muligt, med så lidt indblanding fra os som muligt.

Vi fik 10 ællinger samtidig, og en lille efternøler en uge efter de andre. De 10 har gået frit hos deres forældre, den lille efternøler kom i førstehjælps-kassen med varmelampe. 9 ællinger fra første udrugning har overlevet, 1 var for lille og døde. Og så er der lille efternøler Pipi, i førstehjælps-kassen, som venter på at kommer ud i det fri.

Det har været utroligt sjovt af følge det første hold dyrebørn på gården. Der er gået mange timer med bare, at observere ællingernes adfærd men også løbeændernes adfærd med deres ungerne.

Det har også været nervepirrende, da det har vist sig at løbeællinger er nogle aktive udbryder konger og dronninger. Vores indhegning har fint kunnet holde dem sammen med deres forældre til en start, men teenager perioden ( 2. leve uge) har betydet, at de har søgt ud af indhegningen. Desvære har de vilde katte opdaget ællingernes valfart på den ubeskyttede side af hegnet. Vi har derfor mistet 4 ællinger til kattene. 

De fire sidste ællinger er derfor kommet ind i førstehjælps-kassen, da de er reserveret til en gårdejer der skal have løbeænder. Så for at sikre deres overlevelse til i eftermiddag, kom de i går i førstehjælps-kassen.

Det har hele tiden været sådan at ællingerne ikke skulle blive på gården. Vi har de to løbeænder og den ene løbeandrik og de holder fint vores køkkenhave, så flere har vi ikke brug for.

Wrap baller 1. slet 2019

Juni 2019.

Vores søde naboer på mosteriet, har hjulpet os med at få hjælp til at få slået vores markstykke. Det er slået, vendt af flere omgange og til sidst lavet til mini wrap baller.

Victor og Mette har samlet baller ind med hjælp fra den gamle Massey Ferguson traktor og den nyindkøbte ATV, til stor glæde for drengen, og ja for de gamle motorcykel entusiaster.

Ballerne er kørt ned til gården, hvor de ligger klar til salg, da vi i år, ikke selv har dyr til at aftage wrappen.

Det at få hjælp til at slå græs, satte gang i tanke om selv at kunne gøre det, som en del af selvforsyningstanken. Så vi søgte efter en fingerklipper på facebook. Vi var heldig, en sød selvforsyner ville af med sin gamle fingerklipper kvit og frit. Tak for det. Så skal der knofedt og lidt små reparationer til og så kan vi forhåbentlig selv klippe markstykket frem over. Så nu går jagten ind på en høvender.